Nasze przepisy anchois

anchois

Anchois to małe, tłuste rybki – sardele europejskie – które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty. Anchois są słone i pikantne, dlatego używa się ich w niewielkich ilościach, jako dodatku do farszów mięsnych i rybnych, pizzy czy sałatek, do nadziewania oliwek oraz do past kanapkowych i dań z makaronem. Wśród zebranych przez nas pomysłów znajdziecie przepisy z anchois inspirowane kuchnią włoską i skandynawską oraz te „domowego pomysłu”. Są przystawki, sałatki oraz smakowite dania główne: na przykład słynne vitello tonnato, królik w sosie śmietanowym czy oryginalne schabowe z szałwią. Zapraszamy na przysmaki z akcentem anchois!

Kalorie

230 kcal/100 g – w zależności od dodatków

Wartości odżywcze i właściwości

100 g anchois zawiera prawie 30 g białka. Wartości odżywcze anchois mogą różnić się w zależności od dodatków – 100 g anchois w oleju bez przypraw zawiera 544 mg potasu, 252 mg fosforu i niestety ponad 3000 mg sodu, którego ilość w diecie należy ograniczać.

Ciekawostki

Anchois jest francuskim określeniem przetworów z sardeli europejskiej, jednak takie konserwy rybne mogą być wytwarzane także z innych gatunków ryb śledziowatych.