Nasze przepisy Potrawy z serem topionym

Potrawy z serem topionym


Ser topiony powstaje podczas topienia sera z dodatkiem tzw. topników, czyli kwasu cytrynowego, winowego lub mlekowego. Technologię jego produkcji opracowali na początku XX. wieku szwajcarscy serowarzy, którzy zmagali się z problemem nadprodukcji tradycyjnych serów. Nazwy serów topionych pochodzą od nazw serów, użytych do ich produkcji – dobry ser topiony powinien zawierać min. 75 % sera podstawowego, nie dajmy się więc nabrać na „podróbki”, w których składzie znajduje się tłuszcz roślinny i skrobia modyfikowana.

Smak serów topionych wzbogaca się dodając zioła, pieprz, paprykę, pieczarki, szynkę lub cebulę – można to zrobić samemu, dodając do ulubionego serka dowolny dodatek. Topiony serek jest nie tylko pyszny do kanapek, lecz stanowi także smaczny i praktyczny dodatek do wielu dań. Jak pokazują przepisy z serem topionym, można dodawać go do kremowych zup (dodaje im smaku i działa jak naturalny „zagęszczacz”) i do faszerowanych mięs, do śniadaniowych past, ryżowych kulek, placuszków i grzanek. A kto lubi, może sobie usmażyć serek topiony w panierce lub w cieście naleśnikowym z jabłkami i podać na lunch albo na obiad.