Nasze przepisy Dania z cielęciną

Dania z cielęciną

Cielęcina jest jednym z najchudszych i najbardziej wartościowych mięs, cenionych ze względu na wyjątkowy smak i delikatność. Wszystkim, którzy szukają ciekawych przepisów z cielęciną proponujemy mnóstwo sprawdzonych pomysłów na rozmaite dania obiadowe, zupy oraz sałatki i przystawki. Są tu cielęce roladki, kotlety, steki i pieczenie, potrawki, gulasze, zrazy i pulpety, a na zimno – pieczyste, pasztety i mięsne galaretki. Wśród naszych cielęcych przysmaków znajdzie się także słynna włoska potrawa vitello tonato (w wersji profesjonalnej i domowej) oraz staropolski akcent kulinarny: wykwintny nadziewany bażant.

Kalorie

110 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Cielęcina jest jednym z najchudszych mięs czerwonych i jednocześnie źródłem białka oraz żelaza – warto ją wprowadzić do swojej diety zamiast mięs tłustych. Mięso cielęce, w odróżnieniu od innych czerwonych mięs, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają miażdżycy, i jednocześnie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, działających wręcz odwrotnie. Cielęcinę, jako delikatny rodzaj mięsa, warto gotować na parze, aby nie utraciła swoich składników odżywczych.

Ciekawostki

Cielęcina to mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy, które powinny być karmione głównie mlekiem.