Nasze przepisy Potrawy ze szczupaka

Potrawy ze szczupaka


Szczupak to jedna z najbardziej drapieżnych ryb – duże osobniki potrafią w związku z poszukiwaniem jedzenia gonić nawet ławicę śledzi! Mięso szczupaka jest wyjątkowo smaczne i cenione zwłaszcza w krajach europejskich, niestety systematycznie zmniejsza się liczba szczupaków w wodach z powodu niewłaściwej gospodarki oraz kłusownictwa, dlatego zostały już powzięte odpowiednie regulacje połowów.

Z mięsem szczupaka wiąże się jedna z trudności – mówi się, że trudno go oczyścić z ości. Jednak warto podjąć ten trud, aby móc posmakować świeżego mięsa ryby i przyrządzić rozmaite potrawy ze szczupakiem w roli głównej.

Polecamy przepisy na dania ze szczupakiem – szczupaka smażonego, faszerowanego, grillowanego, pieczonego lub zapiekanego w sosie; warto również spróbować szczupaka w galarecie oraz z rodzynkami. Możemy przyrządzić również szaszłyki ze szczupaka, bulion rybny, małe galaretki ze szczupakiem i rybny pasztet lub domowy paprykarz. Warto wypróbować marynowanego szczupaka z Ziarenkami Smaku WINIARY i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY – marynowaną rybę pozostawmy na noc w lodówce, aby doskonale przesiąkła aromatem przypraw i zachwyciła wyrazistym smakiem na następny dzień!