Potrawy z kaszy jaglanej

Produkowana z prosa odżywcza kasza jaglana jest wyjątkowo bogata w białko, witaminy z grupy B oraz miedź i żelazo. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna, ale niezbyt wskazana dla diabetyków. Aby nie nabrała goryczki, przed gotowaniem dobrze jest przelać ją najpierw zimną, a potem gorącą wodą lub namoczyć na kilka godzin w wodzie z sokiem z cytryny, osączyć i ugotować. Kasza jaglana doskonale nadaje się do domowych krupników i warzywnych zup, jako dodatek do dań mięsnych oraz składnik farszów. Można zrobić z niej zapiekanki i sałatki, a nawet smakowite desery, bo świetnie komponuje się z owocami, miodem i orzechami. W naszej kolekcji mamy też dość niezwykłe przepisy z kaszą jaglaną - poszukiwacze kulinarnych ciekawostek znajdą tu pudding, omlet, „kaszotto” oraz... ciasto z kaszą.