1

2

Nasze przepisy Potrawy z białej fasoli

Przepisy

Potrawy z białej fasoli

Kojarzy się zazwyczaj z barszczem ukraińskim i fasolką po bretońsku, ale biała fasola to prawdziwe bogactwo składników odżywczych oraz kulinarnych inspiracji. Możemy z niej zrobić przeróżne - swojskie i egzotyczne – potrawy: meksykańskie zupy, niezliczone kolorowe sałatki, pikantne naleśniki i domowe zapiekanki, a także fasolowe kotlety, puree czy muffinki. Zebraliśmy dla Was mnóstwo przepisów z białą fasolą - na różne pory roku i na różne okazje. Życzymy smacznego i przypominamy, że fasola ugotuje się szybciej, jeśli posolimy ją pod sam koniec gotowania :)

Kalorie

328 kcal / 100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Fasola to przede wszystkim bogate źródło białka roślinnego, a także witamin z grupy B. To także kopalnia składników mineralnych m.in. potasu, wapnia, cynku i żelaza. Fasola zawiera w sobie błonnik, pomagający regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wadą fasoli jest natomiast to, że u części osób może powodować wzdęcia i gazy.

Ciekawostki

Istnieje wiele metod moczenia fasoli. Moczenie fasoli w wodzie zmiękcza ją przed gotowaniem i poprawia jej strawność.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: