Nasze przepisy Przepisy z suszoną żurawiną

Przepisy z suszoną żurawiną

Kalorie

308 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Zdrowotne właściwości żurawiny zawdzięczamy przede wszystkim gromadzonym w jej owocach kwasom organicznym, związkom fenolowym, terpenom, , które pozytywnie wpływają na pracę serca, pomagają regulować poziom cukru we krwi i korzystnie wpływają na układ moczowy. Żurawina działa też przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, skutecznie zwalczając anginę czy przeziębienie. Ponadto owoc ten jest bogaty w witaminę C i witaminy z grupy B. Witaminy C szukajmy jednak w świeżej żurawinie, jako że jest ona bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę.

Ciekawostki

Badania wykazały, że żurawina ogranicza przyczepność do ścianek dróg moczowych bakterii E.coli, czyli bakterii wywołujących infekcję pęcherza moczowego.