1

2

Nasze przepisy Dania z płatków owsianych

Przepisy

Dania z płatków owsianych

Płatki owsiane powstają z gniecionych ziaren owsa - chociaż nie wszystkie. Są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, cynku i błonnika rozpuszczalnego. spożywane regularnie płatki korzystnie wpływają na perystaltykę jelit.

Odżywcze i wartościowe płatki owsiane możemy także wykorzystać do przyrządzenia wielu smakowitych potraw, nie tylko na słodko. Wśród przepisów na dania z płatkami owsianymi znajdziecie różnorodne pomysły na śniadaniowe owsianki z rozmaitymi dodatkami, liczne przepisy na chrupiące owsiane ciasteczka, babeczki, paluchy i trufle, a nawet płatki owsiane na gęsto, które świetnie komponują się z... mięsnym sosem.

Kalorie

366 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, a także witaminę E. To także źródło składników mineralnych, takich jak magnez i żelazo. Owies zawiera także flawonoidy, które cechuje działanie przeciwutleniające oraz beta-glukan, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Płatki owsiane są bogate w błonnik, mają także niski indeks glikemiczny. Produkt ten zalecany jest tym, którzy mają problemy z zaburzonym profilem lipidowym.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: