Nasze przepisy Potrawy z roszponki

Potrawy z roszponki

Roszponka, roszpunka, raszpanka, rapunkuł, kozłek…to smaczne warzywo o wielu nazwach stanowi doskonały dodatek do potraw. Jej liście są drobne i tworzą kształt rozetki. Roszponka ma łagodny smak z subtelną nutą orzechowego aromatu. Wszystko to za sprawą dużej ilości olejków aromatycznych, które znajdują się w jej liściach.

Dzięki temu, że jest bardzo pożywna, a przede wszystkim smaczna, roszponka jest głównym składnikiem wielu sałatek. Najlepiej bowiem smakuje w stanie surowym. W naszych propozycjach na dania z roszponką na pewno znajdziesz coś dla siebie. Polecamy szczególnie sałatkę z paluszkami krabowymi, sałatkę pomidorową z roszponką, roszponkę z serem feta oraz wiele innych propozycji świetnych na każdą okazję.

Dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni polecamy nowe smaki, np. pyszną sałatkę z roszponką z dodatkiem arbuza i sera koziego, w której słodycz arbuza przenika się z cierpkością sera koziego.

Kalorie

21 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Roszponka jest źródłem witaminy C, kwasu foliowego, a także beta-karotenu, czyli prowitaminy A o działaniu opóźniającym procesy starzenia się. Wpływa także pozytywnie na wzrok. Zawiera niewielkie ilości kwasu moczanowego, więc może być jedzona przez osoby chore na dnę moczanową.

Ciekawostki

Roszponka jest nazywana też roszpunką, rapunkułem, rapotynką i raszpanką, a także… kozłkiem sałatką.