Nasze przepisy Potrawy z cukrem brązowym

Potrawy z cukrem brązowym

Cukier brązowy to po prostu zwykły cukier z buraka cukrowego, tyle że produkowany z dodatkiem melasy, która nadaje mu charakterystyczny, miodowobrązowy kolor. Nie oszukujmy się, że jest „zdrowszy”, bo to nieprawda, natomiast z pewnością jest doskonałym dodatkiem do naszych domowych deserów i wypieków :) Przyda się jako składnik lub efektowna, smakowita posypka do rozmaitych ciast, ciasteczek, muffinek, słodkich chlebów oraz domowych drożdżówek. Do posypywania najlepiej nadaje się gruby cukier, o dużych kryształkach, czyli tzw. demerara. Wśród przepisów na dania z cukrem brązowym znajdziecie także inne inspirujące propozycje: popisowy truskawkowy jagielnik, owocowy koktajl, kompot, tiramisu oraz wyborny sos do mięs na bazie czerwonego wina.

Kalorie

380-396 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Cukier brązowy nierafinowany powstaje z trzciny cukrowej – podczas jego produkcji nie jest oddzielana melisa i kryształki, dlatego posiada brązową barwę, a ponadto zawiera niewielką ilość składników mineralnych (żelazo, magnez, potas, wapń), których nie zawiera cukier biały. W porównaniu do cukru białego zawiera ok. 10-20 kcal mniej na 100 g.

Ciekawostki

Przed zakupem cukru brązowego warto sprawdzić, czy rzeczywiście jest on cukrem nierafinowanym – na rynku można spotkać produkty, które noszą nazwę cukru brązowego, ale naprawdę są rafinowanym cukrem białym, któremu barwę nadaje się dzięki ponownemu dodaniu melasy.