1

2

Nasze przepisy Potrawy z kaszy gryczanej

Przepisy

Potrawy z kaszy gryczanej

Gdy za oknem chłód i zawierucha to znak, że w naszej diecie nastał czas na pożywną, rozgrzewającą kaszę. Można ją zapiekać lub podawać gotowaną z sosem albo do mięs, z warzywami na gorąco lub z surówką (buraczki, kiszona kapusta, mizeria). Świetnie sprawdza się jako dodatek do pierogowych i naleśnikowych farszów (np. z twarogiem, cebulą, grzybami oraz aromatycznymi ziołami), do warzywnych zup, a także do gołąbków. Pysznie smakuje również w wersji na słodko: z duszonymi na maśle jabłkami, cynamonem, rodzynkami i miodem. Wśród zebranych przez nas przepisów na dania z kaszą gryczaną znajdziecie też inne ciekawostki: domowy żytni chleb, gryczane placuszki oraz... oryginalny sernik.

Kalorie

Kasza gryczana prażona – 350 kcal/100 g, kasza gryczana biała 340 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Kasza gryczana zawiera dużą ilość białka, a także błonnika, jest więc polecana cukrzykom oraz osobom odchudzającym się. Nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją spożywać osoby z celiakią.

Ciekawostki

Chociaż kasza gryczana była doskonale znana w kuchni staropolskiej, gryka pochodzi z Chin i Japonii. Jako roślina jest wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym w leczeniu żylaków, nadciśnienia czy krwawień z przewodu pokarmowego.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: