Nasze przepisy Przepisy z jogurtem greckim

Przepisy z jogurtem greckim

Oryginalny jogurt grecki jest śmietankowy i tak gęsty, że można go kroić. Jogurt grecki można jeść jako samodzielną przekąskę oraz w kompozycjach z miodem, płatkami i owocami. Jest podstawowym składnikiem greckiego sosu tzatziki; na jego bazie możemy przygotowywać także rozmaite dipy do dań z grilla i warzyw. Dodany do mięsnych sosów lub kremowych zup łagodzi ich smak i nadaje im aksamitną konsystencję. Jest doskonałym dodatkiem do fantazyjnych surówek i sałatek, naleśników, placków, kanapkowych past oraz deserów i mlecznych koktajli. Zobaczcie, jakie pyszne potrawy z jogurtem greckim możecie przyrządzać na co dzień w domowej kuchni.

Kalorie

ok. 100 kcal/100 g w zależności od wybranego produktu

Wartości odżywcze i właściwości

Jogurt grecki podobnie jak jogurt naturalny zawiera żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na stan flory bakteryjnej jelit.

Ciekawostki

W porównaniu do jogurtu naturalnego zawiera więcej tłuszczu i mniej węglowodanów.