Nasze przepisy Przepisy z masą kajmakową

Przepisy z masą kajmakową

Słodki, gęsty kajmak powstaje podczas długiego gotowania mleka z cukrem, najczęściej z dodatkiem kawy, gorzkiego kakao lub czekolady. Masę można także przygotować ze skondensowanego mleka, które w zamkniętej puszce trzeba ogrzewać przez 2-3 godziny w kąpieli wodnej. A najprostszym sposobem jest kupienie puszki gotowej masy kajmakowej :) Warto mieć ją w kuchni pod ręką, bo z jej pomocą możemy szybko przyrządzić prosty, ale efektowny deser: na przykład nadziewane kruche babeczki, błyskawiczne nektarynkowe ciasteczka, owocową sałatkę z kajmakiem czy kajmakowy serek do naleśników albo herbatników. Kajmak doskonale łączy się z ciastem waflowym oraz kruchym, dlatego wykorzystuje się go do produkcji domowych pischingerów (andrutów czyli nadziewanych wafelków) oraz wielkanocnych mazurków – najczęściej z dodatkiem orzechów, bakalii czy cytrusów. Miło skusić się czasem na jeden czy drugi kajmakowy przysmak, tym bardziej, że nie zabraknie Wam sprawdzonych przepisów dla inspiracji :)