Nasze przepisy Przepisy z serem feta

Przepisy z serem feta


Oryginalna grecka feta powstaje z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego i koziego. Ser leżakuje następnie przez 2 miesiące w zalewie, dzięki czemu pozostaje miękki i wilgotny oraz zyskuje charakterystyczny, słony smak. Jest dość kaloryczny (218 kcal/100g), miękki i kruchy, topi się dopiero w wysokiej temperaturze. To także źródło wapnia. Można jadać go do sałatek i kanapek, a także na ciepło – w daniach zapiekanych.

Wśród przepisów z serem feta znajdzie się coś dla każdego i na każdą okazję: kolorowe, fantazyjne sałatki, zimne i gorące przystawki, rozgrzewające zupy, dania obiadowe z makaronem, mięsem i warzywami oraz smakowite przekąski – bułeczki z oliwkami i serem feta, wytrawne muffinki oraz pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą. Same pyszności :)