Nasze przepisy Potrawy ze smalcem

Potrawy ze smalcem


Smalec smalcowi nierówny. Ten wieprzowy – z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu – dietetycy pozwalają jadać jedynie od czasu do czasu, w niewielkich ilościach; choć powinny go unikać dzieci, osoby starsze, otyłe oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Co innego smalec gęsi, który zawiera aż 2/3 nienasyconych kwasów tłuszczowych i pod względem wartości odżywczych porównywany jest z oliwą z oliwek. To jedyny tłuszcz zwierzęcy zalecany w dietach przeciwmiażdżycowych.

Idealnie nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia, bo zachowuje swoje właściwości nawet w 200 stopniach Celsjusza, a przy tym dania przyrządzone z dodatkiem smalcu gęsiego są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Specjaliści (od żywienia i od kulinarnej sztuki) zalecają smalec przede wszystkim do smażenia – nie tylko mięs, lecz także np. pączków czy faworków. W kuchni francuskiej często stosowany jest do smażenia warzyw, bo produkty smażone na smalcu nie rozmiękają, zyskują niepowtarzalny smak i chrupiącą konsystencję.

Zobaczcie, jak różnorodne potrawy ze smalcem można przygotować w domowej kuchni – bigosy, leczo, pożywne zupy, dania z ziemniaków, a nawet... sernik z mlekiem!