Nasze przepisy Potrawy z białkiem

Potrawy z białkiem

Jaja kurze uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, a zawarte w białku substancje odżywcze są niemal w stu procentach przyswajane przez nasz organizm. Obecny w nim enzym – lizozyna – działa jak naturalny antybiotyk i lek antywirusowy. Trzeba tylko pamiętać, żeby starannie oddzielić białko od żółtka, które blokuje działanie lizozyny. Co ciekawe - enzym ten stabilizuje się w obecności cukru lub alkoholu, zatem piana z białek z cukrem może działać na nas dobroczynnie :) Ubita na sztywno (z dodatkiem szczypty soli) piana dodaje puszystości biszkoptom oraz ciężkim makowym i serowym masom. Pod słodką pianką (na przykład z dodatkiem soku i skórki z cytryny) możemy zapiekać kruche placki z owocami, albo przyrządzić z niej domowe bezy. A to tylko część kulinarnych zastosowań białka... Zebrane przez nas przepisy z białkiem prezentują wiele możliwości wykorzystania tego cennego składnika do przygotowania rozmaitych dań – na deser i na obiad.