Nasze przepisy Dania z olejem rzepakowym

Dania z olejem rzepakowym

Nazywany „oliwą północy” olej rzepakowy uznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych. Nie zawiera cholesterolu, ma za to najwięcej cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także kwasy omega-6 – oba w idealnych, najkorzystniejszych dla organizmu człowieka proporcjach! Można stosować go na surowo, do sałatek, surówek lub jako składnik dressingów czy zimnych sosów, ale przede wszystkim doskonale nadaje się do smażenia, bo szybko się nagrzewa i nie zmienia swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Dania z olejem rzepakowym to zarówno pyszne ciasta i ciasteczka, jak i przeróżne dania mięsne, potrawy z ryb, domowe pieczywo oraz fantazyjne sałatki. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, bo uniwersalny olej rzepakowy można wykorzystać w kuchni na przeróżne, smakowite sposoby :)