Nasze przepisy Dania z krewetek

Dania z krewetek

Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza. Apetyczne, delikatne krewetki dodają naszym potrawom smaku i elegancji. Wyglądają bardzo dekoracyjnie w fantazyjnych sałatkowych kompozycjach z różnymi rodzajami sałat i kolorowymi warzywami. Dania z krewetek to cały wachlarz smaków i możliwości: można gotować z nich egzotyczne zupy, podawać je z grilla z dodatkiem sosów lub z patelni - z makaronem i warzywami. Świetnie łączą się z ryżem, ananasem, pomarańczami, a także z łososiem oraz innymi owocami morza. Świeże krewetki przyrządza się bardzo szybko i łatwo (trzeba usunąć z nich tylko ciemną niteczkę, czyli przewód pokarmowy), te mrożone trzeba wcześniej odmrozić w lodówce (najlepiej przełożyć je do miski i przykryć). Mamy nadzieję, że zebrane przez nas sprawdzone przepisy na potrawy z krewetkami zainspirują Was do smakowitych, krewetkowych eksperymentów.

Kalorie

86 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

100 g krewetek zawiera 18,1 g wysokowartościowego białka i 0,8 g tłuszczu. Krewetki zawierają cenne witaminy z grupy B - witaminę B12, która odpowiada za produkcję czerwonych krwinek oraz niacynę (witaminę B3) regulującą metabolizm i pracę układu nerwowego. Krewetki są źródłem jodu, wapnia, selenu i fluoru.

Ciekawostki

Krewetki smażone na patelni ulegają procesowi kardynalizacji, czyli zmiany barwy na czerwoną pod wpływem temperatury.