1

2

Nasze przepisy Przepisy z ogórkiem zielonym

Przepisy

Przepisy z ogórkiem zielonym

Chrupiące, orzeźwiające ogórki mają tę zaletę, że można zajadać się nimi przez cały rok – i to w rozmaitych postaciach. Są niskokaloryczne, więc można jeść je śmiało w dietach odchudzających, a po ukiszeniu (lub choćby posoleniu) stają się dużo łatwiej strawne. Świeże ogórki (najlepiej te gruntowe, letnie) najlepiej jadać na surowo (z solą lub z miodem), a jeśli dodajemy do nich inne warzywa, warto skropić je np. sokiem z cytryny lub octem winnym, aby zniwelować działanie zawartego w ogórkach enzymu (askorbinazy), który niszczy witaminę C w innych produktach. Smakosze mają swoje sprawdzone przepisy na potrawy z ogórka: pyszne ogórkowe sałatki, mizerie, ogórki faszerowane, a także smakowite zupy z zielonym ogórkiem. Pamiętajmy, by obierając świeże ogórki zaczynać od jasnego końca, dzięki temu nie rozprowadzimy po powierzchni kukurbitacyny - gorzkiej substancji, która gromadzi się w ciemnym końcu ogórka.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: