Potrawy z boczniaka

Popielate lub szare boczniaki można spotkać na pniach drzew liściastych, także w parkach i ogródkach. To bardzo niezwykłe grzyby – mniej aromatyczne niż inne – ale za to bogate w dobrze przyswajalne białko i cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają komplet witamin z grupy B, witaminę C oraz wiele składników mineralnych, a zawarte w nich składniki mają działanie przeciwnowotworowe. Regularne spożywanie boczniaków pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu, i nawet podczas gotowania nie tracą ergotioneiny – przeciwutleniacza, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem. Najsmaczniejsze są boczniaki nieduże i średnie, większe bywają łykowate. Ugotowane grzyby można dodać do sałatek lub zup, wykorzystać jako farsz do naleśników lub pierogów czy dodatek do jajecznicy albo omletu. Suszone wspaniale wzbogacą smak dań mięsnych i sosów. Zobaczcie, jak pyszne dania z boczniaków można przygotować w domowej kuchni – od prostego „schabowego” z boczniaków po eleganckie boczniaki w koszulkach z ażurku czy fantazyjne boczniaki z... opuncją! Warto spróbować – i na stałe włączyć potrawy z boczniaków do domowego menu.