Nasze przepisy Potrawy z chałką

Potrawy z chałką

Puszysta, słodka drożdżowa chałka, wypiekana z pszennej mąki, często z dodatkiem kruszonki lub rodzynek wywodzi się z kuchni żydowskiej i używana jest jako pieczywo rytualne podczas szabatu. Zadomowiła się także na naszych stołach, tym bardziej, że można ją jeść nie tylko w postaci małych tartinek z masłem i tradycyjnymi dodatkami (twarożkiem, miodem, dżemem itp.) - bo miłośnikom kompozycji słodko-słonych polecamy np. chałkę z majonezem WINIARY, szynką i świeżym ogórkiem albo z twarożkowym dipem i kompozycją kolorowych, wiosennych warzyw. Wśród przepisów na potrawy z chałką znajdziecie chrupiące grzanki, przysmaki z patelni na słodkie, gorące śniadanie, pieczone racuszki, smakołyki z makiem, śląską kutię, prosty mrożony deser oraz rozmaite zapiekanki, takie jak na przykład angielski pudding z chałki z dodatkiem rodzynek i śmietanki. Domowe dania z chałki mają tę zaletę, że do większości z nich możemy wykorzystać także pieczywo czerstwe. Słodka chałka doskonale komponuje się z orzechami, makiem i bakaliami, zwłaszcza przyprawiona aromatycznym cynamonem lub korzenną kompozycją do piernika albo szarlotki.