Nasze przepisy Przepisy z zakwasem

Przepisy z zakwasem


Zakwas, nazywany „dzikimi drożdżami”, jest niezbędny, jeżeli chcemy upiec pyszny domowy chleb bez dodatku drożdży. Powstaje na bazie mąki żytniej pełnoziarnistej i pół szklanki przegotowanej wody. Zakwas „karmimy” przez trzy dni, czyli dodajemy do niego kolejne porcje mąki i wody, a następnie na jego podstawie pieczemy chleb. Pozostały zakwas dokarmiamy dalej – jeżeli chcemy upiec w najbliższych dniach kolejny chleb – lub chowamy do lodówki, gdzie może być przechowywany nawet do dwóch tygodni!

Nieco inny zakwas przygotowujemy, jeżeli chcemy zrealizować przepis na pyszny żurek lub świąteczny barszcz czerwony na zakwasie. Zakwas buraczany lub żur doda zupom lekko kwaśnego, wyrazistego smaku, a także poprawi walory zapachowe.