Nasze przepisy Dania z kalafiora

Dania z kalafiora

Kalafior to cenne źródło wielu witamin i mikroelementów: m. in.: sodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i wielu innych. Oprócz wyjątkowych wartości odżywczych warzywo to posiada niesamowity potencjał kulinarny, stając się głównym składnikiem różnorakich przekąsek, obiadów i sałatek.
Apetyczne kalafiorowe różyczki można przyrządzać i podawać na rozmaite sposoby: smażone w cieście, gotowane w zupie, pieczone w zapiekance lub blanszowane w sałatce. Bo smakowity kalafior potrzebuje tylko kilku prostych dodatków i dobrego przepisu, by zabłysnąć w oryginalnym daniu. Oto kilka pomysłów na przepyszne potrawy kalafiorem.

Kalorie

22 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Kalafior zawiera sulforafan – substancję zapobiegającą nowotworom, a także utrudniającą rozwijanie się istniejących już komórek nowotworowych. Sulforafan zwalcza bakterię Helicobacter pylori. Kalafior zawiera również składniki mineralne: wapń, potas, cynk, fosfor, a także witaminy B6, B9, K i C.

Ciekawostki

Kalafior jest jednym z warzyw, które zostały sprowadzone do Polski dzięki królowej Bonie. Nazywany jest kapustą cypryjską ze względu na swoje pochodzenie. Kalafior należy gotować jak najkrócej, aby nie utracić jego właściwości. Podczas gotowania wydzielają się związki siarki, więc nie powinno się go gotować pod przykryciem.