Nasze przepisy Dania z mozzarellą

Dania z mozzarellą

Jedną z licznych zalet śmietankowej, pysznej mozzarelli jest to, że równie świetnie smakuje na zimno jak na gorąco – z grilla, z patelni lub z piekarnika. Sprawdzi się więc w pizzy i w rozmaitych zapiekankach z warzywami, makaronem, mięsem lub rybą, a także np. jako farsz do smażonego w Papirusie drobiu. Mozzarellę można łączyć z kaszą jaglaną, a także dodawać do naleśników, jajecznicy oraz kremowych warzywnych zup (np. pomidorowej lub brokułowej). Dekoracyjnych kuleczek mozzarelli równie dobrze możemy użyć do koreczków, tartinek i sałatek (np. włoskiej Caprese), jak do zapiekanych pomidorów czy cukinii. Zebraliśmy dla Was wypróbowane przepisy z mozzarellą – na domowe posiłki i na specjalne okazje.

Kalorie 300 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Mozzarella to bardzo dobre źródło wapnia (500 mg na 100 g), tak ważnego dla prawidłowej budowy naszych kości i zębów. Mozzarellę tak jak inne sery to również źródło witaminy A i witamina B12.

Ciekawostki

Chociaż w Polsce kupuje się głównie mozzarellę produkowaną z mleka krowiego, za granicą najpopularniejsza jest mozzarella z mleka bawolego, produkowana we Włoszech.