Nasze przepisy Dania z wieprzowiny

Dania z wieprzowiny


Świeża, nietłusta wieprzowina – schab, karkówka, żeberka – jest dobrym źródłem białka, wapnia, witaminy E i żelaza, pod warunkiem, że jest polska i dobrej jakości. 100 g takiej wieprzowiny to 152 kcal, a odtłuszczonej – nawet 122 kcal, czyli mniej niż filet z kurczaka (158 kcal/100g), ma też najniższą wśród mięs zawartość sodu (do 58g/kg, podczas gdy wołowina i drób – powyżej 70g/kg), dlatego może być składnikiem diety osób z nadciśnieniem tętniczym.

Wieprzowina na tę zaletę, że nie wymaga długiej obróbki termicznej, można ją smażyć, dusić, piec, grillować oraz gotować; mięso dobrze jest przedtem zamarynować na kilka lub nawet na kilkanaście godzin, a schab i żeberka przed duszeniem/pieczeniem krótko obsmażyć, żeby „zamknąć” mięso i zachować jego soki, smak i aromat (chyba, że używamy praktycznych Dań z woreczkami do pieczenia WINIARY).

Teraz możecie wypróbować rozmaite przepisy na dania z wieprzowiny: na karkówki, schaby, kotlety i polędwiczki z jabłkami i w jarzębinie, z warzywami, z pieczarkami i z płatkami pomidorów, z makaronem, z kaszą, w sajgonkach i na inne orientalne sposoby. Znajdą się też pomysły na pożywne dania jednogarnkowe, rozgrzewającą zupę oraz mieloną wieprzowinę do kanapek i galaretę wieprzową.