Nasze przepisy Potrawy z bakłażana

Potrawy z bakłażana

Jagody bakłażana (oberżyny) mają wiele zalet: przepiękny kolor, bogactwo soli mineralnych i błonnika, niewiele kalorii oraz wyjątkowy smak. Obniżają przy tym poziom „złego” cholesterolu, dlatego dobrze podawać je jako dodatek do tłustych mięs (np. baraniny). A jakie potrawy z bakłażana można przyrządzić w domowej kuchni? Całe mnóstwo, bo oberżyny można dusić, faszerować i piec, smażyć w panierce lub bez, grillować i podawać w rozmaitych postaciach: od ajwaru, przez „jarzynki”, leczo, surówki, aż po zapiekanki. Aby bakłażan nie był gorzki, po pokrojeniu oprószamy go solą, by puścił sok, a potem krótko opłukujemy i osuszamy. Przed smażeniem kawałki bakłażana ponownie solimy – dzięki temu miąższ nie wchłonie nadmiernej ilości tłuszczu i nie zamieni w „kaloryczną bombę”.

Kalorie 21 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Bakłażan – czyli oberżyna – to przede wszystkim źródło potasu (305 mg/100 g). Bakłażan jest niskokaloryczny, a przy tym zawiera błonnik, dlatego warto go włączać do diet odchudzających.

Ciekawostki

Bakłażany są nazywane gruszkami miłości, ponieważ uważa się je za afrodyzjaki.