Nasze przepisy Potrawy z czarnymi oliwkami

Potrawy z czarnymi oliwkami

Czarne oliwki to nic innego, jak po prostu oliwki... dojrzałe. Czarne oliwki są łagodniejsze w smaku niż zielone, ale w kuchni zazwyczaj stosuje się je jako dodatek do podobnych rodzajów dań, przede wszystkim śródziemnomorskich. Potrawy z czarnymi oliwkami, które znajdziecie poniżej, to fantazyjne sałatki i surówki, mięsne pulpety, gulasze, rolady i kotlety, placki, dania z makaronem i ryżem, tortilla, jajecznice i śniadaniowe pasty. A miłośnikom dań niebanalnych polecamy zakręconą przystawkę imprezową, zaglądające kurczaczki oraz efektowny świąteczny tort sałatkowy, udekorowany czarnymi oliwkami. Same pyszności!

Kalorie

125 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Dojrzałe czarne oliwki zawierają kwas oleinowy, który należy do jednonasyconych kwasów tłuszczowych –zapobiega chorobom układu krążenia. Warto je spożywać również dzięki zawartości błonnika, i witaminy E.

Ciekawostki

Oliwki są symbolem zwycięstwa i mądrości, były składane bogom w ofierze, a pochodzą z terenów Palestyny, chociaż obecnie są uprawiane głównie we Włoszech.