1

2

Nasze przepisy Potrawy z koncentratem pomidorowym

Przepisy

Potrawy z koncentratem pomidorowym

Koncentrat pomidorowy to smaczny i wartościowy dodatek do zup, sosów, dań mięsnych oraz ryżu i makaronów. Wśród sprawdzonych przepisów na potrawy z koncentratem pomidorowym znajdziecie nie tylko całą gamę pomidorowych sosów (na zimno i na gorąco) czy klasyczne pomidorówki, lecz także pyszne domowe gołąbki, kremowe zupy, gulasz, potrawy z ryżem oraz kompozycje warzyw. Dania z koncentratem pomidorowym są w większości proste i łatwe do przygotowania, można przyrządzać je przez cały rok i cieszyć się bogactwem pomidorowych smaków nie tylko w sezonie.

Kalorie

82 kcal/100 g – przeciętnie, w zależności od wybranego produktu

Wartości odżywcze i właściwości

Koncentrat pomidorowy powstaje w wyniku odwodnienia przecieru pomidorowego i pasteryzowania go w celu utrwalenia oraz przedłużenia daty ważności. Koncentrat pomidorowy dobrej jakości jest produkowany z dużej ilości pomidorów na 100 g gotowego produktu. Warto sięgać po produkty niekonserwowane, natomiast pod względem zagęszczenia wyróżnia się cztery typy koncentratów – zawartość ekstraktu wynosi w nich od 12 do 40%. Koncentrat pomidorowy zawiera przeciwutleniający likopen z grupy karotenów, który chroni organizm przed chorobami układu krwionośnego, a to dzięki silnemu działaniu przeciwutleniającemu. Ze względu na dużą rozpuszczalność, likopen jest najlepiej przyswajany przez ludzki organizm z dodatkiem tłuszczów (np. oliwy z oliwek). O dziwo lepiej przyswajamy go także z koncentratu niż z surowego pomidora.

Ciekawostki

Likopen występuje obficie nie tylko w pomidorach, ale również w grejpfrutach, arbuzach i owocach dzikiej róży.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: