Potrawy z kurkumą

Ciemnożółta kurkuma (produkowana z kłączy ostryżu) barwi potrawy na piękny, złocisty kolor. W Indiach -skąd pochodzi- jest jednym z podstawowych składników mieszanek przyprawowych typu curry. Kurkuma podbiła kuchnię Ameryki, gdzie powszechnie dodaje się ją do jaj, omletów, majonezów i serów. Świetnie pasuje do potraw ciężkich, np. dań z fasolą lub soczewicą, a także do kremowych zup, ryżowych sałatek, drobiowych gulaszy oraz zimnych przekąsek (znakomita do smakowych twarożków, dipów czy masełek). Zebraliśmy dla Was przepisy na potrawy z kurkumą – od szaszłyków z bananami, przez śledziki i ryżowe placki, po egzotyczne zupy - na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Kalorie

35 kcal/10 g

Wartości odżywcze i właściwości

Kurkuma jest znana ze swojego działania przeciwnowotworowego - kurkumin potrafi wniknąć do komórek rakowych, powodując ich unicestwienie się. Regularne spożywanie kurkumy zmniejsza możliwość zachorowania na raka żołądka, wątroby czy okrężnicy.

Ciekawostki

Kurkuma najlepiej wchłania się w mieszance z oliwą z oliwek, słodkiej papryki i pieprzu. Najlepiej samodzielnie przygotować mieszankę ziół z kurkumą, ponieważ w gotowych jest jej przeważnie tylko ok. 20%.