Potrawy z kurkumą

Ciemnożółta kurkuma (produkowana z kłączy ostryżu) barwi potrawy na piękny, złocisty kolor. W Indiach -skąd pochodzi- jest jednym z podstawowych składników mieszanek przyprawowych typu curry. Hindusi przypisują kurkumie uzdrawiającą moc, co potwierdzają badania: zawarte w niej kurkuminoidy wykazują silne działanie bakteriobójcze, antywirusowe i przeciwgrzybicze. Kurkuma podbiła kuchnię Ameryki, gdzie powszechnie dodaje się ją do jaj, omletów, majonezów i serów. Świetnie pasuje do potraw ciężkich, np. dań z fasolą lub soczewicą, a także do kremowych zup, ryżowych sałatek, drobiowych gulaszy oraz zimnych przekąsek (znakomita do smakowych twarożków, dipów czy masełek). Zebraliśmy dla Was solidny stosik przepisów na potrawy z kurkumą – od szaszłyków z bananami, przez śledziki i ryżowe placki, po egzotyczne zupy - na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie.