Nasze przepisy ser kozi

ser kozi


Kozy wyjątkowo dobrze radzą sobie z chorobami oraz zanieczyszczeniami środowiska – dlatego ich mleko uważane jest za szczególnie czyste i wartościowe. Sery kozie są dobrze tolerowane przez osoby ze skazą białkową, alergiami pokarmowymi czy nietolerancją laktozy.
Zebraliśmy dla Was przepisy na smakowite dania z kozim serem: zwykłe i fantazyjne kanapki, grzanki i sałatki, przekąski z różnych smakach i kolorach, twarogowe pasty, faszerowane mięsa i warzywa, risotta, makarony, zapiekanki, eleganckie zupy, a nawet pyszny domowy chleb pomidorowo-ziołowy. Warto sięgać jak najczęściej po kozie sery – dla smaku, urody i dobrej kondycji – bo kulinarnych pomysłów na potrawy z serem kozim na pewno nie zabraknie :)

Kalorie

268 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

Ser kozi to bogactwo mikroelementów wapnia, potasu, magnezu, fosforu, które pozytywnie wpływają na stan kości, pracę mózgu oraz zdolność mięśni do wysiłku (o czym możesz poczytać tutaj). 100 g sera koziego dostarcza ok. 19 mg wartościowego białka.

Ciekawostki

Francja jest uznawana za ojczyznę najznakomitszych serów, w tym serów kozich. Sery kozie wysokiej jakości polecamy kupować podczas akcji promujących kuchnię danych regionów (kiedy możemy mieć duży wybór między rozmaitymi markami serów) lub w dobrze zaopatrzonych sklepach.