1

2

Nasze przepisy Dania z kapustą

Przepisy

Dania z kapustą

Kapusta jest pyszna świeża i po ukiszeniu, a przyrządzić z niej można mnóstwo domowych przysmaków: od chrupiących surówek, przez duszoną lub zasmażaną młodą kapustkę, drożdżowe paszteciki oraz gołąbki, aż po klasyczne polskie bigosy, pierogi, krokiety i kapuśniaki. Wśród tradycyjnych przepisów na dania z kapustą znajdziemy także kilka inspirujących ciekawostek: tartę na żytnim spodzie, kapustowe roladki czy włoską kapustę z wędzoną polędwicą. Kapustę w każdej postaci gotujemy/dusimy bez przykrycia, aby gorzkie olejki eteryczne mogły swobodnie ulotnić się z potrawy.

Kalorie

24 kcal/100 g surowej kapusty

Wartości odżywcze i właściwości

Kapusty to przede wszystkim potas, witaminy C i E, a także kwas foliowy oraz wapń. Najwięcej witaminy C zawiera kapusta włoska, najmniej – pekińska, która z kolei przoduje w zawartości prowitaminy A. Kapusta czerwona wyróżnia się natomiast wysoką zawartością antocyjanów o działaniu przeciwutleniającym. W medycynie ludowej kapusta jest stosowana na bóle reumatyczne, zwichnięcia, nerwobóle, zapalenia żył. Kapusta spożywana na surowo dostarcza organizmowi substancje wolotwórcze, a te mogą utrudniać wchłanianie się jodu z innych składników.

Ciekawostki

Kapustę głowiastą uprawiali już starożytni Rzymianie, a na ziemiach polskich jest uprawiania od XV wieku. Sprowadzenie do nas kapusty włoskiej, jak i wielu innych warzyw, zawdzięczamy królowej Bonie.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: