Nasze przepisy Potrawy z majerankiem

Potrawy z majerankiem

Drobne listki majeranku o lekko piekącym smaku i przyjemnym, orzeźwiającym aromacie są tradycyjną przyprawą kuchni polskiej. Majeranek pobudza apetyt i wzmaga funkcje trawienne, dlatego z reguły przyprawia się nim dania ciężkostrawne, takie jak potrawy z warzyw strączkowych czy tłuste mięsa (baraninę, boczek, wieprzowinę). Potrawy z majerankiem to nie tylko klasyczny żurek, biała kiełbasa czy fasolka po bretońsku – wśród zebranych przepisów znajdziecie wiele znanych, mniej znanych, a czasem nawet zaskakujących przysmaków: różnorodne pieczenie, flaczki, bigos, leczo, pierogi, gołąbki, zupy, mięsne rolady, kotlety, wątróbkę, dania z ziemniaków czy jajka sadzone z majerankiem. Majeranek można dodawać do potraw na każdym etapie przygotowania (do marynat, panierek lub do gotowego dania), ważne tylko, aby go nie przypalić, bo straci aromat i zgorzknieje.

Wartości odżywcze i właściwości

Majeranek pobudza apetyt i poprawia trawienie (pobudza wydzielanie żółci i soków żołądkowych), dlatego powinno się nim przyprawiać regularnie zwłaszcza dania ciężkostrawne. Zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Łagodzi biegunki, zaparcia i wzdęcia, stymuluje perystaltykę jelit. Działa rozkurczowo.

Ciekawostki

Olejek majerankowy stosuje się w aromaterapii, a także… jest środkiem odstraszającym komary. Z kolej maść majerankową i inhalacje z majerankiem (pomocne przy chorych zatokach) stosuje się podczas kataru dla złagodzenia stanów zapalnych. Dzięki działaniu wykrztuśnemu majeranek można stosować także na kaszel mokry – jako napar czy płukanki.