Nasze przepisy Potrawy z mąki ziemniaczanej

Potrawy z mąki ziemniaczanej

Mąkę ziemniaczaną wytwarza się z odmian ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Jest bardziej zwarta niż inne mąki, doskonale rozpuszcza się w zimnej wodzie, zaś w gorącej - gęstnieje i tworzy tzw. „krochmal”. Tę właściwość mąki ziemniaczanej wykorzystuje się przy gotowaniu domowego kisielu lub budyniu oraz przy zagęszczaniu zup i sosów. Potrawy z mąki ziemniaczanej to przede wszystkim dania z ziemniaków – placki, knedle, kluski, rolady, pikantne babki ziemniaczane czy różnorodne ziemniaczane kiszki. Prócz nich znajdziecie w zebranych przez nas przepisach także słodkie, delikatne wypieki: torty, tarty, babki piaskowe, ciasta ucierane oraz drożdżowe jagodzianki. Mąka ziemniaczana szybko chłonie wilgoć, dlatego warto przesypać nią świeże owoce lub bakalie, które dodajemy do ciasta przed pieczeniem – dzięki temu będą puszczały mniej soku i unikniemy zakalca. Zachęcamy także do wypróbowania przepisów na domowe serniki i suflety – jeżeli użyjemy do nich mąki ziemniaczanej ładniej wyrosną i nie będą „siadały”. Mąkę ziemniaczaną w słodkich daniach i wypiekach możemy z powodzeniem zastąpić budyniem WINIARY.