1

2

Nasze przepisy Potrawy z czosnkiem

Przepisy

Potrawy z czosnkiem

Doprawiamy nim sosy, dipy, zupy, mięsa i sałatki – aromatyczny czosnek to niezastąpiona przyprawa w naszej kuchni. Czosnek pogłębia i uwydatnia smak innych składników, nadając daniom charakterystyczny smak i zapach.

Kalorie

149 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem dzięki zawartości związków siarkowych i olejków eterycznych, które pomagają zwalczać infekcje wirusowe układu oddechowego. Ponadto czosnek zawiera związki flawonoidowe, witaminy z grupy B, potas, miedź i mangan. Posiada także właściwości przeciwzakrzepowe, przyczynia się do zmniejszania zmian miażdżycowych, a regularnie jedzony może zwiększać elastyczność ścian krwionośnych (co z kolei usprawnia przepływ krwi) i pomagać obniżyć ciśnienie. Działa pobudzająco na wydzielanie żółci. Dzięki silnym przeciwutleniaczom pomaga zwalczać wolne rodniki.

Ciekawostki

Liofilizowany czosnek powstaje w wyniku suszenia zamrożonego czosnku. Jest pakowany próżniowo, aby jak najdłużej zachowywał smak i aromat.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: