Nasze przepisy Przepisy z mlekiem kokosowym

Przepisy z mlekiem kokosowym

Domowe mleko kokosowe otrzymuje się w wyniku przecierania rozdrobnionego (np. starty na tarce) miąższu kokosa z dodatkiem gorącego mleka lub wody. Można je przygotować samodzielnie w domu lub kupić w kartoniku – po przyrządzeniu (lub otwarciu) przechowujemy je w lodówce przez 2-3 doby. Mleko kokosowe jest świetną alternatywą dla osób uczulonych na produkty mleczne, ale warto uzupełnić nim dietę każdej rodziny, bo to smaczny i wartościowy napój, bogaty w witaminy i składniki mineralne. Nie należy jednak przesadzać z ilością (max. filiżanka nierozcieńczonego płynu dziennie) – mleczko jest dość kaloryczne. Mleko kokosowe to uniwersalny dodatek do dań słodkich i wytrawnych – podaje się je na ciepło, np. ryżem, kaszką czy płatkami owsianymi lub na zimno – do ciast, owocowych sałatek, deserów i koktajli, a także jako „zabielacz” do zup i sosów – także tych kremowych. Przepisy z mlekiem kokosowym, które zebraliśmy poniżej, to zarówno egzotyczne zupy i aromatyczne dania z mięs czy ryb, jak i cała masa domowych, słodkich wypieków. Wśród przepisów na potrawy z mlekiem kokosowym znajdziecie też pyszne naleśniki, racuszki oraz przeróżne napoje: kawy, drinki i koktajle – wszystkie z aromatyczną, kokosową nutką.

Kalorie

– w zależności od produktu (gotowego lub domowego)

Wartości odżywcze i właściwości

Wartości odżywcze mleka kokosowego zależą od tego, czy spożywamy gotowy produkt, czy przygotowujemy domowe mleko kokosowe (które możesz przygotować nie tylko na wodzie, ale też na mleku). Samodzielnie robione mleko kokosowe z pewnością nie musi zawierać np. dodatkowych cukrów.

Ciekawostki

Płyn wydobywający się z kokosa po jego rozbiciu nie jest mlekiem kokosowym! Miąższ z kokosa można suszyć lub zamrażać.