Nasze przepisy Potrawy z kapusty włoskiej

Potrawy z kapusty włoskiej

Chrupkie, ozdobnie pomarszczone liście włoskiej kapusty to jeden z podstawowych składników klasycznego polskiego rosołu oraz polskich gołąbków. Kapustę włoską do naszego kraju sprowadziła nieoceniona królowa Bona, której zawdzięczamy kulinarną modę na jarskie przysmaki. Potrawy z kapusty włoskiej, które znajdziecie poniżej, to smakowite zupy na warzywnych wywarach, domowe gołąbki w kilku wersjach, krokiety, pyszne surówki oraz mięsne dania obiadowe. Wśród przepisów na dania z kapusty włoskiej mamy także pyszne flaczki, potrawy z ryżem, makaronem i ziemniakami, a nawet jarskie krokiety i kotleciki. Polecamy domowe przysmaki z tą smaczną i wartościową kapustą, a przy okazji przypominamy, że tak jak inne kapusty, tę również gotujemy bez przykrycia, żeby mogły się z niej swobodnie ulotnić olejki eteryczne.

Kalorie

27 kcal/100 g

Wartości odżywcze i właściwości

Kapusta włoska to źródło witaminy B2, B6, E, kwasu foliowego i potasu. Zawiera więcej witaminy C niż pozostałe kapusty – jej ilość jest zbliżona do zawartości w kalafiorze – aż 60 mg/100g)

Ciekawostki

Zawartość związków siarki w kapuście działa antyseptycznie na drogi oddechowe. Z kapusty włoskiej możesz przyrządzać również okłady, które mogą pomóc np. na uporczywy ból głowy.