Nasze przepisy Potrawy z chrzanem
Potrawy z chrzanem
Dziś już wiemy, dlaczego nasi przodkowie, kierując się kulinarną intuicją, gotowane i wędzone mięsa oraz buraczki i kiszonki podawali lub przyrządzali z dodatkiem chrzanu. Potrawy z chrzanem nie tylko nabierały wyjątkowego, ostrego smaku, lecz także nie psuły się szybko. Polecamy wypróbowane przepisy na pyszne dania z chrzanem – domowe żurki i żury, pieczone i gotowane mięsa oraz kiełbasy, eleganckie przystawki z wędliną i warzywami, a także doprawiane chrzanem chrupiące surówki, chrzanową pomidorówkę czy smażony filet rybny z dodatkiem czosnku i chrzanu. Najsmaczniejszy jest chrzan jednoroczny, o korzeniach grubości ok. 2,5 cm i większych niż 25 cm, jędrnych, gładkich, bez rozgałęzień i plamek. Niestety, na szczypanie oczu podczas tarcia chrzanu nie ma mocnych – można ewentualnie otworzyć okno oraz założyć maseczkę higieniczną i gogle... ;)