Nasze przepisy Przepisy z kolendrą

Przepisy z kolendrą

Korzenny aromat i słodkawo-piekący smak kolendry znakomicie komponuje się z daniami rybnymi, mięsnymi oraz zestawami rozmaitych warzyw. Nasiona kolendry najlepiej przechowywać w całości, a przed dodaniem do potrawy podprażyć na suchej patelni i rozgnieść lub rozetrzeć – dzięki temu wydobędziemy z nich całe bogactwo aromatu. Z kolei świeże liście kolendry dodajemy do potraw pod koniec gotowania, bo pod wpływem temperatury szybko tracą swoje walory smakowe. Zebraliśmy mnóstwo domowych przepisów na potrawy z kolendrą – mniej lub bardziej egzotyczne zupy (jak na przykład kartoflanka z krewetkami), klasyczny sos guacamole, smażone orientalne pierożki, rybne kuleczki, mięsne rolady, tadżin, rozmaite jarzynki do obiadu, kanapkowe pasty oraz proste i szybkie dania z makaronu i ziemniaków z dodatkiem aromatycznej kolendry, która nie tylko poprawia smak potraw, lecz także pobudza apetyt i ułatwia trawienie.

Wartości odżywcze i właściwości

Kolendra poprawia trawienie i apetyt, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych. Stosuje się ją w leczeniu niestrawności. Z nasion kolendry pozyskuje się olejek, który dzięki zawartości linalolu ma działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. W efekcie poprawia perystaltykę jelit i zapobiega wzdęciom.

Ciekawostki

Kolendra jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej (jako składnik sosu guacamole) i azjatyckiej. Z kolei olejek z kolendry wykorzystuje się także w kosmetyce, np. w perfumerii.