Nasze przepisy Potrawy z ziołami prowansalskimi

Potrawy z ziołami prowansalskimi


Tradycyjne zioła prowansalskie to mieszanka ziół bardzo popularna w Prowansji, południowym regionie Francji. W skład ziół prowansalskich wchodzą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, oregano, majeranek. Czasami do mieszanki dodawana jest jeszcze lawenda, ale możemy jej nie spotkać w tradycyjnej mieszance. Zioła prowansalskie możesz zakupić w sklepie lub przygotować samodzielnie z poszczególnych przypraw, dbając o ich odpowiednie rozdrobnienie.

Polecamy rozmaite przepisy z ziołami prowansalskimi, które pasują do potraw z kurczaka, indyka, wieprzowiny, wołowiny i ryb, a także do potraw wegetariańskich, zup i nawet kanapek. Smakują świetnie w potrawach grillowanych, smażonych, pieczonych i duszonych, nadając im świetny smak i wyrazisty aromat. Sprawdź nasze przepisy na zupy, kurczaka, warzywa i makarony z ziołami prowansalskimi!