Nasze przepisy Potrawy z mięsa

Potrawy z mięsa


Chude mięso jest smacznym, wartościowym źródłem białka, składników mineralnych (żelaza, cynku, selenu) oraz witamin z grupy B. Szczególnie praktyczne i uniwersalne jest mięso mielone, które – w zależności od rodzaju – różni się nieco wartościami odżywczymi oraz kalorycznością (mielone indycze 84 kcal/100g, z wieprzowej szynki 145 kcal/100g, wieprzowe 308 kcal/100g, wołowe 145 kcal/100g).

Przedstawiamy przepisy na potrawy z mięsa mielonego, łatwe do przygotowania w domowej kuchni – pożywne zapiekanki, faszerowane pomidory i pieczarki, smakowite krokiety i pierogi z mięsem, swojskie pyzy i włoskie lasagne, tradycyjne pieczenie rzymskie i gołąbki oraz kuleczki z ryżem, nadziewane cannelloni, a nawet sałatkę. Wśród pomysłów na dania z mięsem mielonym znajdziemy też coś na specjalną okazję – Walentusie, czyli pierożki walentynkowe, doskonałe z sosem beszamelowym i włoskim na romantyczną kolację dla dwojga...