Nasze przepisy Biała rzodkiew przepisy

Biała rzodkiew przepisy

Choć jest mniej popularna niż rzodkiewka, zawiera więcej cennych składników odżywczych: witamin, soli mineralnych, białek, węglowodanów i błonnika. Ma dużo wit. C oraz silne właściwości bakteriobójcze – dlatego zaleca się jadanie białej rzodkwi przez cały „sezon infekcji”, czyli od jesieni do wiosny. Polecana „nerkowcom” i chorym na wątrobę; poprawia trawienie, a przy tym jest wyjątkowo niskokaloryczna (12 kcal/ 100 g). Mocny zapach i intensywny smak, które zawdzięcza olejkom eterycznym, sprawiają że świetnie łączy się innymi warzywami: słodką marchewką, kalafiorem, zielonym lub kiszonym ogórkiem, pomidorem czy młodą kapustą. Jej ostrość łagodzi dodatek jogurtu naturalnego lub greckiego. Biała rzodkiew – jak pokazują zebrane tu przepisy – jest smaczna także na ciepło: jako składnik miksu duszonych warzyw do obiadu czy fasolowej paelli, a także oryginalnej jarzynowej zupy.