Nasze przepisy Dania z rumem

Dania z rumem


Rum – ulubiony napój karaibskich piratów – to napój alkoholowy, produkowany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy. Nie istnieje jedna receptura ani metoda produkcji rumu i można wyróżnić kilka jego rodzajów: lekki, łagodny rum biały, bardziej aromatyczny rum złoty, rum czarny o intensywnym smaku i zapachu, rum aromatyzowany kokosem lub pomarańczą oraz bardzo mocny, ostry w smaku overproof.

Rum jest nie tylko składnikiem rozmaitych drinków, lecz także popularnym dodatkiem do ciast i deserów. Zebraliśmy mnóstwo ciekawych przepisów na dania z rumem – alkoholowe koktajle, poncze i drinki, pieczone owoce (banany, jabłka), wyśmienite ciasta i desery oraz słodkie rumowe kremy, masy i sosy.

Aromatycznego rumu możemy użyć do nasączenia ciast biszkoptowych lub tortowych spodów, a także dodawać go do ciast smażonych (pączki, oponki), dzięki czemu będą smaczniejsze i wchłoną mniej tłuszczu. A miłośnikom kulinarnych eksperymentów polecamy cukinię z kremem serowo-rumowym oraz aromatyczną pierś kurczaka w sezamowym sosie z dodatkiem mleczka kokosowego, curry, rumu i kolendry.