1

2

Nasze przepisy Przepisy z zółtkami

Przepisy

Przepisy z zółtkami


Jedzenie 2-3 jajek tygodniowo jest zalecane ze względu na ich korzystną wartość dla organizmu. Jajka zawierają witaminy A, E, D, K, B2, B12, są znakomitym źródłem takich minerałów jak fosfor, wapń, żelazo, magnez. Jednak jeżeli ktoś ma ciągły problem z podwyższonym poziomem cholesterolu, powinien uważać, aby w swojej diecie nie spożywać zbyt często jajek.
Żółtka jajek wykorzystujemy bardzo często przy pieczeniu rozmaitych wypieków (babek, serników, ciasteczek, szarlotek, biszkoptów, pierników, bułeczek), ucierając je na jasny puch z masłem i cukrem. Przedstawiamy ciekawe przepisy na dania z żółtkami, które z łatwością zrealizujesz w domowej kuchni: omlety, naleśniki, drożdżowe paszteciki, mazurki, kapuśniaczki, a nawet zupy.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: