Nasze przepisy Przepisy z borówkami

Przepisy z borówkami

Przez długie wieki tradycyjnie w polskiej kuchni używano dziko rosnącej borówki brusznicy, która wyśmienicie nadaje się na niezbyt słodkie przetwory (dżemy, konfitury) oraz borówkowe sosy - doskonale podkreślające smak mięs, zwłaszcza indyka czy dziczyzny. Najczęściej komponuje się je z dodatkiem słodkich jabłek lub twardych gruszek, które łagodzą cierpki smak borówek. Dziś nasze stoły podbija słodka, dorodna borówka amerykańska, która – prócz witamin i minerałów – zawiera cenne antyoksydanty, niezwykle skuteczne w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. Jej pyszne owoce uważane są za „eliksir młodości” (co tylko potwierdzają kolejne badania), dlatego warto skusić się na przepyszne dania obiadowe i desery z borówkami: pierogi, racuchy, placuszki i naleśniki, a także fantazyjne ciasta oraz kompozycje borówek z innymi owocami, kremami i galaretkami. Wszystko piękne, pyszne i kolorowe!

Kalorie

50 kcal/100 g

Wartości odżywcze & właściwości

zarówno borówki amerykańskie, jak i borówki czarne (jagody) mają właściwości antyoksydacyjne, jednak czarne jagody pod tym względem działają skuteczniej – znajduje się na liście ORAC – owoców o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. W borówkach amerykańskich właściwości przeciwnowotworowe ma kwas foliowy i egalowy, ponadto borówki wspomagają pracę oczu. Są polecane zwłaszcza tym osobom, które pracują przy komputerze. Stosowane w leczeniu zaćmy i zwyrodnień plamki żółtej.

Ciekawostki

Ojczyzną borówek amerykańskich są Stany Zjednoczone i głównie tam są hodowane, chociaż popularne są duże uprawy w Europie, a nawet w przydomowych ogródkach. Na świecie mamy ponad 400 odmian borówek!