1

2

Nasze przepisy Potrawy z bułki tartej

Przepisy

Potrawy z bułki tartej

Zwyczajna tarta bułka przydaje się w kuchni na wiele sposobów. Wysypujemy nią natłuszczone formy do ciast i niektórych zapiekanek, dzięki czemu zyskują chrupką skórkę i nie przywierają do ścianek naczynia podczas pieczenia. Mieszamy ją np. z jagodami na farsz do pierogów, dzięki czemu owoce nie puszczają mniej soku i ciasto nie rozkleja się podczas gotowania. Panierujemy w niej przed usmażeniem kotlety, roladki, krokiety oraz niektóre sery i grzyby (boczniaki, kanie). A przyrumieniona na maśle tarta bułka jest wprost nieodzownym elementem wielu domowych obiadów – o czym możecie się przekonać, wypróbowując zebrane przez nas przepisy na dania z bułką tartą. Znajdziecie tu propozycje podania kolorowych fasolek szparagowych, bobu, brokułów czy kalafiora z tartą bułką, a także leniwe pierogi, szparagi, młodą marchewkę, pora i selera naciowego z tym smakowitym dodatkiem. A na deser – polecamy owocowe tarty - z jabłkami i śliwkami albo z winogronami – i oczywiście z odrobiną tartej bułki, która wchłonie sok z owoców, dzięki czemu ciasto pozostanie idealnie chrupiące.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: