Nasze przepisy Dania z tortilli

Dania z tortilli


Tortilla to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej – placek z mąki kukurydzianej lub pszennej jest niezwykle prosty do przyrządzenia! Warto usmażyć samodzielnie proste placki i uniknąć stosowania sztucznych substancji, jakie można znaleźć w gotowych tortillach w marketach. Placek służy jako podstawa do przyrządzenia mięsno-warzywnych dań. Z tortilli możemy przyrządzić tacos – tradycyjne tortille z fasolą czerwoną, kukurydzą, pomidorami i mięsem wołowym albo enchiladas – zawijane tortille kukurydziane z farszem, polewane sosami: pomidorowym, zielonym lub mole.

W kuchni hiszpańskiej tortilla espanola jest odmianą omletu, a jej głównymi składnikami są oczywiście jajka i ziemniaki. Istnieje kilka odmian hiszpańskiej tortilli, wśród których możemy znaleźć przepisy na tortille mięsne i warzywne.

Dania z tortilli sprawdzą się u miłośników rozmaitych mięs – polecamy przepisy na tortillę meksykańską z kurczakiem, wołowiną, karkówką lub mięsem mielonym. Tortilla jarska będzie idealnym daniem na ciepło dla wegetarian – przyrządzona z ulubionymi warzywami i sosem czosnkowym powinna smakować wyśmienicie i być sycąca.