Nasze przepisy Przepisy z kajzerkami

Przepisy z kajzerkami


Kajzerki wywodzą się z kuchni wiedeńskiej – zostały tak nazwane na cześć cesarza Franciszka Józefa, ponieważ w języku niemieckim „kaiser” znaczy „cesarz”. Wiedeńscy piekarze są autorami charakterystycznego kształtu kajzerki, którą możemy codziennie zakupić w każdej piekarni.

Świeże kajzerki to nie tylko idealny składnik śniadania na ciepło lub na zimno. Bułeczki z charakterystycznymi nacięciami możesz podawać prosto z piekarnika – posmarowane masełkiem, z warzywami, salami, roztopionym żółtym serem i polane keczupem. Bez trudu upieczesz własne kajzerki na śniadanie – możesz je przyrządzić z makiem, słonecznikiem, pestkami dyni lub siemieniem lnianym dla podniesienia ich wartości spożywczej. Zrobisz z nich nie tylko pyszne i kolorowe kanapki, ale również użyjesz do przygotowania miękkich kotlecików.