Nasze przepisy Potrawy z rozmarynem

Potrawy z rozmarynem


Intensywny, korzenno-żywiczny aromat i lekko gorzkawy, piekący smak rozmarynu sprawiają, że zioło to doskonale nadaje się do przyprawiania tłustych potraw mięsnych oraz ryb. Zawarte w nim olejki eteryczne nie tylko podkreślają smak dań i wspomagają trawienie, lecz także działają antybakteryjnie.

Aromatyczny rozmaryn wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, m.in. słynnych ziół prowansalskich, często także spotyka się go w połączeniu z czosnkiem, cząbrem lub majerankiem. Jego pachnących listków używa się do przyprawiania wielu dań (mięs, ziemniaków, makaronów, warzyw, grzybów), a także do aromatyzowania alkoholi (likierów, żołądkowej gorzkiej i niektórych win).

Zebrane przez nas przepisy na potrawy z rozmarynem to cała gama rozmaitych smaków – są wśród nich pieczone mięsa, kotlety, bitki i szaszłyki, aromatyczne pieczone lub smażone ziemniaki, wędzona domowa szynka oraz królik w rozmarynowym sosie. A kto ma ochotę, może przyrządzić sobie w domowej kuchni mini-calzone z mielonym mięsem, tortillę lub tadżin z nutką rozmarynu.