1

2

Nasze przepisy Dania z suszonymi grzybami

Przepisy

Dania z suszonymi grzybami


Suszone grzyby to przede wszystkim podstawa kremowych zup grzybowych, grzybowych sosów, świątecznych uszek i pierogów z kapustą do czerwonego barszczu, ale znamy jeszcze inne doskonałe przepisy na dania z suszonymi grzybami, które warto polecić. Sprawdź, jak mogą smakować polędwiczki wieprzowe w sosie z leśnych grzybów, flaczki z grzybami, grzybowy bigos, śledzie z suszonymi grzybami, a także zupy, makarony i pierogi – nie tylko na Boże Narodzenie.

Wartość odżywcza jest zależna od gatunku, jednakże ogólnie warto jeść suszone grzyby: zawierają białko, wapń, żelazo, fosfor, sód, witaminy B i PP. Mogą działać antynowotworowo, obniżać poziom cholesterolu we krwi, a chociażby pieczarki dostarczają organizmowi sporej dawki witaminy C.

Do jedzenia grzybów powinny podchodzić ostrożnie osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe – ściany komórkowe grzybów zawierają chitynę, która powoduje, że grzyby są ciężkostrawne.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: