Nasze przepisy Potrawy z szałwią

Potrawy z szałwią

Wartości odżywcze i właściwości

Większość leczniczych substancji zawartych w szałwii znajduje się w jej liściach – są one bogate w składniki mineralne, garbniki, kwasy organiczne, flawonoidy, saponiny czy olejki eteryczne. Obecne w szałwii substancje przeciwpotne pomagają złagodzić nadmierną potliwość (np. podczas menopauzy u kobiet), a także stany nerwicowe. Szałwia negatywnie wpływa na rozwój bakterii odpowiedzialnych za rozwój infekcji, dlatego stosuje się ją jako płukankę w przypadkach infekcji jamy ustnej, ropni, problemów z dziąsłami czy anginy. Szałwia wspomaga także procesy trawienne.

Ciekawostki

Dzienne picie 2 szklanek wywaru z szałwii pomaga świeżo upieczonym mamom ograniczyć nadmierną laktację – nierzadką przyczynę zapalenia piersi.